Fosterfördrivning under 1800-talet

Under den senare delen av 1800-talet förgiftade sig tusentals kvinnor årligen med fosfor för att avbryta sina oönskade graviditeter. Fosforn skrapade de av från tändstickor vilket gjorde det till en lättillgänglig, men farlig metod. Vid samma tidpunkt fanns det barnmorskor både i Sverige och runt om i Europa som fördrev oönskade foster illegalt. En av dessa fosterfördrivande barnmorskor var Christina Angelin från Malmö som drev en illegal fosterfördrivningsverksamhet hemma i sin lägenhet. En verksamhet som besöktes av kvinnor nästan dagligen.

Artikeln ”En barnmorskas bidrag till 1800-talets abortrevolution” finns publicerad i tidskriften Jordemodern, April nr 2, 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *